מדריך למשתמש-אנדרואיד

אם קניתם סמארטפון אנדרואידי, כנראה שגם אתם מרגישים כי קיבלתם מכשיר סלולרי עוצמתי – אבל ללא הוראות הפעלה.
המון אנשים נחשפים בפעם הראשונה למערכת ההפעלה הזו, ולצערי לא פגשתי מדריך בעברית שמסביר איך לתפעל את הטלפון בצורה יותר מתקדמת מהחוברת הבסיסית, שמסבירה איך להפעיל את המכשיר (הכנס בטריה וסים), להגדיר רקע, ולהוסיף ויג'טים.
טיפים קצת יותר רציניים על מערכת ההפעלה אנדרואיד – לשימוש, סידור המכשיר, ובכלל מה זה האנדרואיד הזה – לא קיימים.
מערכת ההפעלה אנדרואיד תפסה בשנה האחרונה תאוצה עם המכשירים האחרונים שיצאו לHTC, ואיתם הממשק המדליק של HTC SENSUI,
אז החלטתי על סמך הנסיון שצברתי עד כה עם מכשיר HTC – לכתוב מדריך קטן עם כל מה שלמדתי.
המדריך אמנם מבוסס על מכשיר HTC בעל ממשק SENSE UI (או כל מכשיר עם רום מודקושמבוסס עליו), אבל כל בעל מכשיר אנדרואיד ימצא את הטיפים במדריך שימושיים לו.
אתם מוזמנים להגיב והוסיף טיפים משלכם.

אז מה זה האנדרואיד הזה?
אתם כבר שמעתם שאנדרואיד זו מערכת הפעלה פתוחה ובטח רובכם תהיתם מה זה אומר בכלל - ואיך זה בדיוק רלוונטי אלינו, משתמשי הקצה?
אנדרואיד מאפשרת לחברות אחרות לקחת בחינם את קוד המקור של מערכת ההפעלה שלה (שבנויה על מע' הפעלה LINUX) ולבנות עליה ממשקים שיעזרו לנו, כמו ממשק הSENSE.
הם מאפשרים לכל אחד לעשות את זה, כולל לתוכניתנים עצמאיים ועוברי אורח, ותתפלאו – אבל ה"פריצה" (כלומר גישת ROOT) של המכשיר היא חוקית לחלוטין ולגיטימית! היא אמנם גורמת לכם לאבד את האחריות על התוכנה מצידם (הגיוני, כי גישת רוט היא בעצם למפתחים – מאפשרת לשנות את הקוד שלהם ולעשות כל דבר במכשיר), אבל לעומת אייפון כאן החברה מאפשרת זאת בלי בעיה.
מה שגורם לכך שישנם המון גרסאות מערכת הפעלה לאנדרואיד (או בשמם השני: ROMים).
ברגע שיש גישת רוט ניתן להתקין ממשקים (רומים) שונים אשר קיימים בשוק של מפתחים או קבוצות פיתוח שעושים את זה בחינם. נקסוס לדוגמא מגיע עם הרום המקורי של גוגל, אבל יש רומים שנלקחו מהקוד של סנס שמאפשרים לנקסוס להיות עם ממשק סנס (מודקו, evil, וכד').
בגלל הבעיה שיש בהתקנת כמות גדולה של אפליקציות באנדרואיד 2.1 – כיוון שהן מותקנות לזכרון המכשיר ולא לזכרון הSD עקב דרישות אבטחה (מטופשות אם תשאלו אותי), וכיוון שהמכשירים של HTC מגיעים עם מאות בודדות של מגה לזכרון הפנימי, אני ממליץ להתקין רום עם פרויו (למי שלא יודע – froyo זה השם של גרסת אנדרואיד 2.2, cupcake זה של 2.1).
אני אישית קיבלתי את ההודעה המפורסמת עם הסימן-קריאה "זכרון מועט low on space" יום אחרי שקניתי את המכשיר – מה שגרם לי להתבאס, ולהתחיל לחקור את כל הנושא..





למה המערכת הזו היא "מולטי טאסקינג", מה זה אומר בכלל, ואיך זה עוזר לנו?
למי שיצא להתנסות במכשיר אייפון, הוא שם לב כי כל אפליקציה אשר רצה וכל פעולה שעושים במכשיר היא פעולה עצמאית. כלומר – אם אני אהיה באמצע משחק ולפתע אקבל שיחת טלפון – המשחק יסגר. אם אני אהיה באפליקציה שמפנה לאתר אינטרנט, האפליקציה תסגר (כלומר המכשיר לא יזכור את הנקודה בה עצרת) והדפדפן יפתח במקום.
האנדרואיד מאפשר לנו להריץ מספר אפליקציות על proccessים שונים בזכרון המכשיר. כלומר – אפשר להריץ נגן מוזיקה, מצגת תמונות, להפעיל את WAZE לניווט, ובזמן שהכל רץ לענות לשיחת טלפון – ובזמן שאתם תדברו עדיין תשמעו ברקע חלש הוראות ניווט מוייז, ואת המוזיקה שלכם.
מתי אפליקציה נסגרת? אנדרואיד מנהל לנו אוטומטית את הזכרון בצורה אופטימלית. כדי לצאת מתוכנה לוחצים על כפתור ה-"חזור" במכשיר - זה מחזיר אותה למצב הבסיסי – "מסך הבית" של האפליקציה, או יוצא ממנה.
אם דפדפתם במספר עמודים באפליקציה, תצטרכו ללחוץ על חזור עד שתצאו ממנה.

איך יוצאים מאפליקציה בלי לסגור אותה?
לוחצים על כפתור ה-"בית" במכשיר - הכפתור מחזיר אותנו לדף הבית, ומשאיר את האפליקציה כפי שהיא (את ה"מרקט" בדף בו הייתם, את הדפדפן במצב בו הוא היה, את הנגן מוזיקה ממשיך לנגן).
ואיך חוזרים בחזרה לאפליקציה? לוחצים זמן ממושך על כפתור ה-"בית". פעולה זו תציג לנו את האפליקציות האחרונות שהיו בשימוש (גם את הפתוחות, וגם את אלה שנפתחו לאחרונה).
בעצם התפריט שיוצג הוא מצביע לזכרון של המכשיר – אל האפליקציות האחרונות שהופעלו.
אם יצאנו מאפליקציה על ידי לחיצה על חזור מספר פעמים – כשנבחר בה נפתח אותה מחדש.   אם יצאנו ממנה על ידי כפתור הבית – כשנחזור אליה, ברוב המקרים, נחזור לנקודה בה היינו.


ואיך זה עוזר לנו?
הנה דוגמא לשימוש:חבר שלח לי מייל עם שמות של 2 אפליקציות מעניינות, ואני מעוניין לחפש אותן במרקט.
אז במקום לרשום את השמות על פתק – אני יכול לבצע את הדבר הבא:
1. אני נכנס לאפליקציית המייל שלי, לוחץ לחיצה ממושכת על הטקסט של שם האפליקציה הראשונה (שמופיע בתוכן המייל), עד שיופיע לי תפריט -
בתפריט אני בוחר את האפשרות "סמן את הטקסט", ומסמן אותו. זה שומר לי את הטקסט לזכרון המכשיר (לclipboard).
במקרה וזה לא שמר – אני לוחץ שוב לחיצה ארוכה על הטקסט המסומן עד להופעת התפריט – ובוחר "העתק" (COPY).
2. בשלב הבא אני לוחץ על כפתור הבית, ונכנס לאפליקציית ה-מרקט. בתיבת החיפוש בה אני אמור להקליד את שם האפליקציה אני לוחץ זמן ממושך עד להופעת תפריט - ובוחר בו להדביק את הטקסט.
אחרי ההדבקה אני מחפש את האפליקציה.  אחרי שמצאתי אותה, אני לוחץ זמן ממושך על כפתור ה"בית" – הוא מציג לי את האפליקציות האחרונות – וביניהן את אפליקציית המייל שלי.
3. לאחר שאבחר במייל – הוא יציג לי את המקום בו הייתי בדיוק – את המייל של חבר שלי עם הטקסט המסומן. אוכל בקלות שוב לבצע את אותן פעולות – להעתיק, ולקפוץ למרקט חזרה (שוב – על ידי לחיצה ארוכה על כפתור הבית, שיאפשר לי לבחור את המרקט שיהיה במצב בו השארתי אותו) כדי להדביק את השם השני של האפליקציה, לחפש ולהתקין אותה.
אגב – המולטי טאסקינג בא לידי ביטוי גם במרקט – בכך שניתן להוריד את האפליקציה ברקע, בזמן שאתם ממשיכים לחפש, או עוברים להתעסק במשהו אחר.
הדוגמא הנ"ל ממחישה את הצעד הראשון בתפיסה האנדרואידית – האצבע שלנו.כיוון שאין לנו עכבר, ואין פה קליק ימני, אז הפעולות שלנו עם האנדרואיד הן: לחיצה ארוכה, וכפתורי המכשיר.
כל אפליקציה שיש לכם תתמוך באפשרויות או חלק מהאפשרויות הללו.   כלומר – בדף הבית כפתורהתפריט ישמש לפתיחת הגדרות (הגדרות מכשיר, דף בית, טפט, וכו'), ובאפליקציה כלשהי אותו כפתור ישמש בתור תפריט ואפשרויות אחרות.  יתרה מכך – בתוך אותה אפליקציה, במסכים שונים, אותו כפתור יציג אפשרויות שונות.
נסו זאת בעצמכם באפליקציות שונות, ותווכחו לאפשרויות שלא ידעתם שהם קיימות: לחצו לחיצה ארוכה על המסך, או תפריט\חיפוש וכד'.
ברגע שמתרגלים לרעיון באנדרואיד – שבו האצבע שלנו מבצעת את הפעולות, לפתע העכבר במחשב האישי נראה מיותר ומיושן.  אני באמת תוהה למה אי אפשר ללחוץ על המסך כדי לסגור את החלון, או לגלול כלפי מטה, למה צריך להשתמש במוצר כזה מיושן ולא מדוייק – עכבר?   אבל העתיד (טבלטים) מעבר לפינה.  מסך מגע עם מקלדת.

שמירת מספר בזמן שיחהבפוסט אחר שכתבתי, באחת התגובות שאל מישהו – האם אני מכיר אפליקציה לשמירת מספר טלפון בזמן שיחה.   הוא שאל את זה מכיוון שאף אחד מאיתנו לא קיבל הוראות שימוש לתפעול ממשק מגע בעזרת אצבע אחת, ולכן זה לא נראה לנו טריוויאלי ללחוץ על כפתור ה"בית" בזמן שיחה.
זהו בדיוק הפתרון, אגב, בזמן שיחה אתם יכולים ללחוץ על כפתור ה"בית", להגיע למסך הבית, ומשם להכנס לאן שתרצו.  לדוגמא: לחייגן, כדי לשמור את מספר הטלפון שרציתם.
כדי לחזור לשיחה, חזרו לדף הבית, ופתחו מלמעלה את חלונית ההתראות (notification bar) הידוע גם בכינויו "הוילון".  שם תראו קישור לשיחה המתנהלת.
מסך הבית, ויג'טים, ואפליקציות

מסך הבית שלנו מורכב מ-7 "דפים " לרוחב (7 מסכים). לא רק שיש לנו 7 מסכים שונים לדף הבית, ניתן גם לבחור "THEME" אחר (לזמן העבודה וכד') שבו ניתן להגדיר ולעצב מחדש את כל שבעת המסכים.   אני אישית לא השתמשתי בזה מעולם. אדם לרוב נקשר למבנה דף הבית שלו, ול2-3 מסכים, כי הוא מסדר את האפליקציות בצורה הכי נוחה לתפעול לפי התפיסה האישית שלו.
חלון אחד במסך הבית מורכב מ-16 קוביות בלתי נראות – 4 קוביות ב4 שורות, שעליהן ניתן לשים: קיצורי דרך לאפליקציות, קיצורי דרך לפעולות במכשיר, תיקיות, וWIDGETים.
קיצור דרך מסוג תיקיה או מסוג אפליקציה תופס קוביה אחת מתוך ה16 באותו חלון.  כשקיבלתם את המכשיר כבר הופיעו לכם כל מיני קיצורים לאפליקציות על מסך הבית, כגון הMARKET.
ויג'ט (widget) הוא אפליקציה אשר רצה על מסך הבית (לדוגמא: השעון שמופיע בדף הראשי, החיפוש של גוגל). הוא תופס לרוב יותר מקוביה אחת.
השעון לדוגמא תופס מקום של 8 קוביות –  4X2.  לכן ניתן להוסיף רק עוד 8 קוביות לאותו חלון, או – 2 שורות של 4 אפליקציות בכל שורה.
הן את הויג'טים והן את הקיצורים ניתן למחוק ממסך הבית, להזיז, ולהחליף באחרים.
לחיצה ארוכה על כל קיצור או ויג'ט תאפשר לכם לגרור אותו.  גרירה לסמל פח הזבל בתחתית המסך תמחק אותו מדף הבית.
שימו לב – זה לא מוחק את האפליקציה מהמכשיר, אלא רק ממסך הבית.
ישנן הרבה אפליקציות במרקט אשר מגיעות בתור ויג'ט או גם כאפליקציה וגם כ-ויג'ט. ברגע שמתקינים אותן, הויג'ט יופיע ברשימת הויג'טים.
רשימת הויג'טים נמצאת בתפריט הוספת אפליקציות למסך הבית.  ניתן להגיע אליו על ידי לחיצה ארוכה על נקודה ריקה במסך הבית.
לדוגמא: אפליקציית WINAMP מגיעה גם כאפליקציה, וגם כויג'ט.  לאחר התקנת WINAMP מהמרקט, תראו את הויג'ט שלה ברשימת הויג'טים בתפריט הנ"ל.
תוכלו לבחור בה ולהוסיף אותה למקום פנוי במסך הבית.
הכפתור בתחתית המסך במרכז פותח את מגירת האפליקציות.
מגירת האפליקציות היא המקום בו מופיעים כל האפליקציות המותקנות על המכשיר. הרשימה ממויינת בצורה אלפבתית, ובכדי לסנן את הרשימה ניתן ללחוץ על כפתור החיפוש, ולהתחיל להקליד שם של אפליקציה.    זהו יתרון ענקי שיש לממשק הסנס, שלא קיים באף ממשק אחר.

מסך התראות – Notifications Windowכפי שכבר ציינתי, מע' ההפעלה תומכת בריבוי משימות (multi tasking).  האפליקציות אשר רצות ברקע לרוב יציגו את עצמן בחלונית ההתראות.
הן יציגו את עצמן באופן קבוע, או יציגו התראה ברגע שהן יקבלו מידע כלשהו.
לדוגמא:  אפליקציית הניווט WAZE תופיע בחלונית זו באופן קבוע, בעוד שאפליקציית הGMAIL שלכם, או WHATSAPP (אפליקציה להתכתבות דרך הWIFI) – יציגו איקון רק כאשר יגיע מייל חדש או הודעה חדשה.
את מסך ההתראות פותחים על ידי לחיצה בקצה העליון של המכשיר, וגרירת האצבע כלפי מטה.
לאחר קבלת התראות שונות (הורדתם אפליקציה, קיבלתם התראה וכד') – באם אתם רוצים לנקות את החלונית - לחצו על כפתור CLEAR בראש המסך, והוא יתנקה.
חלונית זו משמשת גם למעבר מהיר אל האפליקציה\ההתראה שהתקבלה.
בממשק TOUCHWIZ של סמסונג יש גם כפתורי הדלקה וכיבוי לפעולות שונות במכשיר (WIFI, BLUETOOTH, GPS וכו').

סיכום וטיפים לתפעול המכשיר בממשק סנס:
- ניתן לבצע סנכרון בין אנשי הקשר שלכם – בין הפרטים בספר הטלפונים, כתובת האימייל, הפייסבוק, הטויטר, ועוד.   (קיים בממשק סנס ובממשק touchwiz של סמסונג גלקסי).
שימו לב: לא ניתן לעשות זאת על אנשי הקשר שבכרטיס SIM. בשביל לקשר אותם תצטרכו להכנס לאפליקציית "אנשים" people ולבחור import from sim – כלומר למשוך את הרשימה לפלאפון. כדאי להעביר את אנשי הקשר שלכם לחשבון הג'ימייל שלכם – כך הוא יזכור את הרשימה בשרת, ויותר לא תצטרכו את כרטיס הSIM שלכם – כי בכל מכשיר אנדרואיד שיהיה לכם, ברגע שתכניסו את הג'ימייל שלכם – הוא יטען את רשימת אנשי הקשר.  לזה קוראים - מחשוב ענן.
בכדי לסנכרן אנשי קשר: בזמן עריכת פרטי איש קשר, לחיצה על סמל הקישור בצד שמאל למעלה יאפשר לנו לקשר אותו לאיש קשר אחר בפלאפון, למייל, לפייסבוק, ולכל רשת שהגדרתם בעוד מועד בהגדרות המכשיר.
שימו לב – על מנת לראות את אנשי הקשר מהפייסבוק צריך לטעון אותם קודם לזכרון המכשיר (לסנכרן את הפייסבוק עם המכשיר).
על מנת לעשות זאת נכנסים לאפליקצית אנשים, זזים לסמל של כדור הארץ (Online directories), בוחרים בפייסבוק, לוחצים תפריט->רענן. זה לוקח זמן לטעון (בהתאם לכמות החברים), אבל אחרי שהם נטענים, ניתן לעבור לאנשי קשר ולקשר את מי שאתם רוצים לפרופיל פייסבוק שלו.
ומה זה נותן לכם? את תמונת הפרופיל הכי עדכנית שלו מהפייסבוק – כשהוא יתקשר, ישלח הודעה, וכו – אתם תראו את התמונה של איש הקשר מהפייסבוק. זה יציג את הסטטוס האחרון שלו, וכן קישור למייל שלו אוטומטית (ברוב המקרים).
המכשיר גם יציע לכם קישורים אחרים, על סמך המידע מהמקורות שתכניסו לו – ואתם תוכלו לקשר או למחוק את ההצעות שלו.
שימו לב: ברגע שמקשרים אנשים, ניתן לבחור למעלה את שם התצוגה הרצוי, ותמונה רצויה.
מגירת האפליקציות (הרשימה הגדולה) מתמלאת די מהר, ולאחר התקנת מספר אפליקציות כבר קשה לאתר אפליקציות (היא ממויינת בסדר אלפבתי).
לחיצה על כפתור ה-"חיפוש" תאפשר לחפש אפליקציה ברשימה (לסנן אותה לפי הטקסט שתקלידו).
לחיצה ארוכה על כל תיבת טקסט בכל אפליקציה תאפשר לנו לבצע פעולות כגון בחירת מקלדת אחרת (יש מקלדות מעולות בשוק: anysoft keyboard, והאהובה עלי היא slideIT שמאפשרת כתיבת מילים במהירות-בזק על ידי סימון קוים בין האותיות – בדיוק כמו SWYPE, אבל עם תמיכה בעברית), וכן פעולות אחרות (copy text, cut text וכד').
- על מנת להציג מקלדת בתוך אפליקציה לחצו על כפתור התפריט זמן ממושך (בלי לעזוב). בשביל להסתיר אותה - לחצו שוב זמן ממושך, או לחצו חזור.
- במידה והתקנתם אפליקציה לביצוע שיחות (כגון dialerOne שתומכת בעברית) – על מנת לבחור את אפליקציית ברירת המחדל לביצוע שיחות לחצו זמן ממושך על כפתור החיפוש.
הוספת קישורים למסך הראשי יכולה להתבצע באחת מ3 דרכים:
1. על ידי כפתור ה+ בתפריט שבתחתית מסך הבית.
2. על ידי לחיצה ארוכה על המסך במצב הצגת אחד מדפי הבית (פותח חלון בחירה)
3. על ידי כניסה למגירת האפליקציות, ולחיצה ארוכה על אפליקציה.  אל תעזבו עד שתגיעו למקום הרצוי בו אתם רוצים לשחרר את האפליקציה.
- הדרך שלי לסידור האפליקציות בצורה נוחה בדף הבית :
אני אישית מנהל את רוב האפליקציות שלי בתוך תיקיות. יצירת תיקיה מתבצעת על ידי לחיצה ארוכה במסכי דף הבית, ובחירה באפשרות הוספת תיקיה חדשה.
על מנת לשנות שם של תיקיה: לחצו על התיקיה, ולאחר שהיא נפתחה לחיצה ארוכה על הכותרת תפתח לכם תפריט שינוי שם לתיקיה.
- אחרי שאני מוריד מספר אפליקציות מהמרקט, הן מופיעות לי ב-notifications (החלון שנפתח כשמושכים את האצבע מקצה המסך העליון), והן ישארו שם עד שאלחץ על כפתור ה"נקה" (clear).
פעולת סידור האפליקציות שהורדתי לתוך תיקיות במסך הבית שלי מתבצעת כך:1. אני קורא את שם האפליקציה ממסך הנוטיפיקציות, סוגר אותו ופותח את מגירת האפליקציות,
2. אני מחפש את האפליקציה במגירה (כפתור חיפוש, ולחיצה על כל אות מסננת את הרשימה, לא צריך להקיש את כל השם),
3. אני לוחץ על האפליקציה זמן ממושך (עד שמופיע לי דף הבית) וגורר אותה ישר לתיקיה הרלוונטית.
- כמעט לכל פעולה שאתם יכולים לחשוב עליה במסך הבית יש פתרון במרקט, צריך רק לחפש (בנרות) – לדוגמא: כפתורי הדלקה וכיבוי מהירים של הWIFI, הגלישה הסלולרית, בלוטות, טילט (הפיכה על הצד), GPS, וכל מה שתחשבו עליו.
דוגמא נוספת:  שינוי השמות של קיצורי הדרך (אני התקנתי אפליקציה בשם androidbook, אבל רציתי שיקראו לה facebook במסך הבית, אז התקנתי אפליקציה שמשנה שמות לקיצורים במסך הבית).
החיפוש במכשיר (ע"י לחיצה על כפתור החיפוש בדף הבית) יחפש לנו גם באנשי הקשר, גםבאפליקציות, וגם באינטרנט.
אם אתם מחפשים אפקליציה – לחצו על החיפוש והקלידו את השם, עד שהיא תופיע ברשימה.
אם אתם מחפשים איש קשר – לחצו על החיפוש והקלידו את השם, עד שהוא יופיע.
"דאבל-קליק" – לחיצה כפולה ומהירה על תיבת טקסט תסמן לכם את כל הטקסט.
גרירת איקונים בין מסכים יכולה להיות מעיקה. הפתרון - לחצו והחזיקו את האיקון, ועם היד השניה הזיזו את הטראקבול – הוא יעבור לכם בין המסכים יחד עם האיקון שאתם מחזיקים, עד שתגיעו למסך הרצוי.

קרדיט לאתר איאנדרואיד(לחץ כאן)

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה